MAGNUSBORG 2014-15

 

Mediataide, Elokuva, animaatio, multimedia ja videotaide

 

Magnusborgissa tehdyt mediataide projektit ovat levinneet ympäri maailmaa ja viime aikoina syntyneet teokset, Marikki Hakolan tuottama ja Raimo Uunilan ja kapellimestari Tuomas Hannikaisen ohjaama musiikkidraama Scaramouche sekä Uunilan ja Marjukka Korhosen ‘I want to go swimming‘ monimediateos ja installaatio kiersi ympäri Suomea ja Eurooppaa. Näyttelyn yhteydessä järjestettiin seminaari tyyppinen luentosarja Itämeren tilasta. Ensiesityksen sai myös Juhani Linnovaarasta kertova dokumentti jonka Uunila toimitti yhdessä Taitelija Petri Hytösen kanssa. Uunila kuvasi myös Ylelle 8-osaisen dokumenttisarjan Sibeliuksen sinfonioista. Suomen mediataiteen pioneerit Marikki Hakolan ja Jarmo Vellosen yhteistyönä syntynyt Frontiers kuvattiin Magnusborgissa 2014 ja sai ensiesityksen Berliinissä. Myös Animaattori ja mediataiteilija Milla Moilasen viimeisin lyhytelokuva Cycle leikattiin ja värimääriteltiin Magnusborgissa.

Magnusborgilaiset, elokuvaleikkaaja Ben Mercer leikkasi juuri ensi-iltansa saaneen Kätilö –elokuvan ja vuonna 2014 Lomasankarit (Seikkailu Kreikassa) -elokuvan Magnusborgissa ja animaattori/muusikko Mika Tyyskän elokuva/5-osainen nettisarja The Spirit of the Guitar Hunt sai niin ikään juuri ensi-iltansa. Animaatioelokuvaan liittyvällä Tyyskän alias animaatiokitaristi Mr. Fastfingerin Spirit Rising -levyllä mukana mm. Jordan Rudess (Dream Theater) Michael Angelo Batio ja Kai Hahto (Nightwish, Wintersun).

Taiteilijayhdistyksemme yksi uusimmista jäsenistä, ohjaaja/kuvaaja/muusikko Herra Ylppö kuvasi Magnusborgin salissa Pariisin Kevät –yhtyeen videon Haamupuhelu ja Grave Pleasures:n New Hip Moon –videon. MTY ja magnusborgilaisen Olli Kykkäsen Soundstation teki Rovio -yhtiön kanssa yhteistyössä Apocalyptica yhtyeen Angry Birds -teeman musiikin ja videon. Keväällä Magnusborgissa kuvattiin Hans on the bass -yhtyeen – A Year, A Week And Half A Day –video. MTY:n Live Magnusborg –hankkeen esimakua on talon salin blueboxissa kuvattu ja Magnusborgissa animoitu Los Bastardos Finlandeses:n Day of the Dead –video.

 

Musiikki, pedagogiikka ja multimedia-oppimisympäristöt

 

Magnusborgissa toimii kaksi ammattimaista äänituotantoon keskittynyttä tuotantoyritystä. Mankku -studio on erikoistunut äänen taltiointiin ja Soundstation jälkituotantoon. Talossamme työskentelee kymmeniä alan ammattilaisia ja kouluttajia. Teemme yhteistyötä taidealan oppilaitosten kanssa mm. tarjoamalla koulutusta ja työharjoittelumahdollisuuksia. Viime vuosina on perinteisen äänitetuotannon rinnalle kehittynyt myös uusia toimintamuotoja. Tarinankerronta ja multimodaalisuus ovat korostuneet toiminnassamme. Äänen kanssa tallennetaan enenevässä määrin myös visuaalista informaatiota. Tästä hyvänä esimerkkinä toimivat salissa toteutetut musiikkivideot sekä MTY:n Live Magnusborg -hanke. Multimediaa ja musiikkia sisältävien verkkopalveluiden ja opetussovellusten osuus on myös kasvanut tuotannoissamme. Edelläkävijöinä tässä kehityksessä ovat toimineet Magnusborgissa kehitetyt mm. virtuaalinen orkestraatiopalvelu Orxter ja musiikkianimaatiota sekä kitaranopetusta yhdistävä Mr. Fastfinger Guitar Shred Show -sivusto. Magnusborgilaisen Mika Tyyskän käsialaa on myös Expressive Rock lick, kitaraopetuspaketti Jam Track Centraaliin.

Vuoden 2015 aikana Mankku -studiossa on työstetty musiikkia ainakin seuraavien artistien ja yhtyeiden toimesta: Suden aika, Equally Stupid, Samuli Laiho, Jarno Takkumäki, Whoop!, Narinkka, Uniruukki, Big Wave Riders, Shout, Aero, Oranssi Pazuzu, Verhot, Hanna-Maaria Tuomela, Tommi Kalenius, The Charades. Yhteistyötä on viime vuoden aikana tehty mm. seuraavien oppilaitosten kanssa: Pop/jazz-konservatorio, Taidepäiväkoti Konsti, Linnankosken lukio. Lisäksi olemme osallistuneet pakolaistilanteen helpottamiseen tähtäävään musiikilliseen hyväntekeväisyysprojektiin Kirkon ulkomaanavun välityksellä.

Magnusborgin toisessa, Soundtrack -äänistudiossa tehdään kotimaisten artistien levytysten lisäksi myös kansainvälisiä tuotantoja. Teemme myös yhteistuotantoja toisten ääni- ja kuvastudioiden kanssa, joista viimeisin on suomalaisen Apocalyptica -yhtyeen ja japanilaisen Vamps -yhtyeen yhteislevy, jonka Apocalyptica-osuus tehtiin Magnusborgissa. Apocalyptica on suomalaisista yhtyeistä eniten ulkomailla levyjä myynyt yhtye. Myös kotimaisen Los Bastardos Finlandeses -yhtyeen koko tuotanto, 6 albumia on tehty Magnusborgissa, joista kolme viimeistä levyä on julkaistu Saksassa. Yhtyeen single -julkaisuista on tuotettu Saksan kaapeli- ja satelliitti-tv:n musiikkikanaville videoita, niin ikään Magnusborgin salissa. Englantilainen Wishbone ash -yhtye teki myös kitara äänitykset Magnusborgissa. Saksassa levyjä julkaiseva Ben Granfelt on myös äänittänyt kaksi viimeisintä levyään Magnusborgissa ja ollut myös mukana pilotoimassa MTY:n Live Magnusborg-hankkeessa. Tunnettu Suomalainen harmonikkataiteilija Veikko Ahvenainen on levyttänyt vuosien ajan Magnusborgissa ja viimeisimmässä sessiossa hän ylitti 1000 levyttämänsä kappaleen rajan! Tämä tapahtuma myös taltioitiin. Muita Mankkenin Soundtrack –studioissa viimeaikoina äänittäneitä ovat mm. Sleepy Sleepers, Rake & Elvira, Don Huonot, Baton Rogue Morgue, Stala & so, Lordi, Peer Gunt, Nationsl napalm syndicate.

 

Esittävä taide ja Magnusborgin virtuaaliteatteri

 

Olemme suunnitelleet Live-Magnusborg-hankkeemme rinnalle ns. virtuaaliteatteri-projektia, jossa yhdistys tarjoaa fasiliteettejaan ja ammattitaitoaan yhteistyössä muiden kulttuuriyhdistysten ja –toimijoiden kanssa. Siinä vierailevan ryhmän sisältöä tallennetaan, kehitetään (esim. siniteatterikuvaukset virtuaalilavasteineen) ja mahdollisesti striimataan livenä ulos esim. ajatellen devising-prosessia. Tällaisesta hyvänä esimerkkinä oli kun Tanssiteatteri Tsuumi viimeisteli lokakuun alussa uutta produktiotaan, KAKE – Tiellä tähtiin, Magnusborgin Studioiden salissa ja tarjosi Pe 9.10 yhdessä Magnusborgin taiteilijayhdistyksen kanssa joukolle onnekkaita porvoolaisia ennakkomaistiais-esityksen talon salissa ja samalla esitystä dokumentoitiin. Esitys oli ensi-illassa Savoy-teatterissa Helsingissä 13.10.2015.

Koe-elämä –klubi on Magnusborgin taiteilijayhdistyksen ja Porvoon Teatterin yhteistyössä synnyttämä taiteidenvälinen fuusio-klubi, jossa musiikki, teatteri-, tanssi-, sirkus- ja mediataiteet yhdistyvät. Siinä tutkitaan miten eri alan taiteilijat saavat luotua interaktiivisuutta toistensa välillä ja toisaalta yleisölle tarjotaan monikanavainen kokemus. Koe-elämä –klubin viimeisin osa esitettiin juuri lokakuun 23. & 24. teemalla: yhteiskunta. Aikaisemmin syksyllä 2014 toteutettiin klubi teemalla ’rakkaus’ ja keväällä 2015 teemalla ’happening’. Koe-elämä-klubit olisi tarkoitus myös liittää tulevaan virtuaaliteatteri-hankkeeseen.

 

Itä-Uusmalaisen kulttuurin edistäminen

 

Kulttuurikollokvio #PorvooX: Vuodesta 2013 yhdistys on organisoinut alueen kulttuuritoimijoiden säännöllisiä tapaamisia. Tavoitteena on ollut koota hajallaan oleva kulttuurikenttä saman pöydän ääreen hakemaan luovia ratkaisuja ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Tapaamisiin on osallistunut lukuisia eri kulttuuri- ja taiteenalan ammattilaista ja luovia yrittäjiä. Vuonna 2015 MTY:n Pj on PorvooX -koordinaattorin ominaisuudessa alustanut Porvoon kaupungin Kulttuurifoorumeissa kahdesti aiheista: ’Porvoo, visiona onnellinen kulttuuripääkaupunki’ & ’ Kulttuuriekosysteemi, mikä motivoi tekemään yhdessä?’ Syntyneelle kulttuuritoimijoiden yhteenliittymällä on tavoitteena kasvattaa merkittävä kulttuuritoiminnan brändi Itä-Uudellemaalle ja mahdollistaa kulttuuritoimijoille paremmat toimintamahdollisuudet. MTY on myös tarjonnut ja luonut alustan PorvooX:n kotisivuille ja blogille ja ylläpidon PorvooX:n kulttuuritapahtumia ja –keskusteluja jakavalle PorvooX:n face-sivustolle.